Christmas-shop

P, mint Place, azaz értékesítési csatorna

Egy divatbolt helyén, novemberben „Christmas Shop” nyílt az egyik budapesti plázában, ahol hamarosan kitör a „még 3 embernek kell vennem valamit” frász. Nem megtagadva a többi „P” (termék, ár, promóció) jelentőségét, azt hiszem, ott igazán jó üzletet lehet csinálni!

Bár az online életforma általánossá válásával sokan meghirdették már, hogy a hagyományos marketingmix nem érvényes, úgy gondolom, túlzás technikai eszközök fejlődése miatt megtagadni egy szakma elméleti alapjait. Egyrészt jól lefordíthatók, megfeleltethetők az eredeti megfogalmazások mai nyelvezetre, másrészt bőven vannak a marketingmixnek olyan elemei, és a termékeknek olyan fajtái, amit igen nehéz lenne „virtuálissá” tenni.

Továbbra is úgy hiszem, hogy a marketingmix elemeit együttesen és összehangoltan alkalmazó stratégiának lehet sikere – maradjunk akár a hagyományos 4P-nél (Product, Price, Place, Promotion, azaz termék, ár, értékesítési csatorna és promóció), vagy egészítsük ki akár 5P-re (People), akár 7P-re (Process, Physical Evidence).

Például attól, hogy az online vásárlás és csomagküldés elterjedt (sőt, egyes cégek már drónokkal képzelik el a kiszállítást!), még bőven maradt tere a hagyományos elosztási csatornáknak is. Ráadásul az újabb és újabb szállítási módok nem jelentik azt, hogy a „Place”, mint a marketingmix fontos eleme elvesztette volna szerepét! Szó sincs róla, csak összetettebb lett. De továbbra is érvényes, hogy az elosztási csatornák kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elveket és módszereket értjük ezen: azokat a döntéseket, amelyek a termékek eljutását biztosítják a fogyasztókhoz. Az értékesítési lánc elemeit, a hálózatsűrűséget, az elhelyezkedést, a készletezést és szállítást.

A minap ékes példáját láttam a jól megválasztott (és időzített) „Place”-nek. A karácsonyi vásárlási láz már kezdte éreztetni hatását városszerte, és még inkább a bevásárlóközpontokban, plazákban. Budapest egyik legnagyobb ilyen műintézményében is sorra szaporodtak a bólogató Mikulások és csilingelő száncsengők, amikor az egyik divatbolt helyén, november elején „Christmas Shop” nyílt. Tömve piros-zöld-arany karácsonyi cukiságokkal ott, ahol a „még három embernek kell vennem valami” frászban rohangálnak hamarosan a plazázók! Igazán ügyes. Nem megtagadva a másik „P”, a termék jelentőségét, azt hiszem, ezen a helyen igazán jó üzletet lehet csinálni. Még akár az egyébként elérhetőnél kissé magasabb árszinten is. (No, tessék, még egy „P”!)

Ahogy a kirakatot megpillantottam, rögtön a klasszikus vicc ugrott be: Kohn lelkesen megnyitja cipőboltját, és a bejárat fölé kiírja: „A VÁROS LEGJOBB CIPŐI”. Grün rögtön látja, hogy itt piaci lehetőség van, gyorsan ő is üzletet nyit két kapura Kohntól, és a bejárat fölé szögezi tábláját: „A VÁROS LEGOLCSÓBB CIPŐI”. Schwarz ezt látván, somolyogva megnyitja saját üzletét kettejük között, és elhelyezi a feliratát: „FŐBEJÁRAT”.

Az elméleti fejtegetéseknél, újabb és újabb elméletek gyártásánál tehát sokkal többet ér, ha a korábban is jól bevált módszereket a folyton változó környezethez igazodva alkalmazzuk. Így a 4P is csodásan működni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük