Árazas - Tesco 2012-0610

P, mint Price, azaz árazás

Vicces, amikor kivételes lehetőségként 525 helyett mindössze 619 Ft az akciós termék, kevésbé vicces, de gyakori baki, hogy az egységre vetített ár magasabb a nagyobb kiszerelés árcímkéjén, mint a kisebben. Mondhatnánk, hogy ez apróság, de ezzel lemondanánk az ár hatékony döntésbefolyásoló erejéről.

Folytatva a hagyományos marketingmix méltatását, a mai cikkben egy másik P, az árképzés, árpolitika fogalmát vesszük szemügyre. A Price esetében is igaz, hogy az online eladás és vásárlás elterjedése nem érvényteleníti a korábbi szakmai alapokat, mindössze meg kell találnunk, ma hogyan érvényesülnek azok.

Egyrészt az online üzlet gyakran a gyorsaságra, az alacsony költségekre, és az árversenyre helyezi a hangsúlyt, tehát megkerülhetetlen a fogalom, sőt összetettebb, mint valaha. A mai termelési-értékesítési láncból egy-egy hagyományos elem gyakran kimarad, így a gyártó (nagykereskedő) szempontjából a különböző viszonteladói szintek számára kialakított fair kondíciók és árazás jelentik az új feladatot, a kiskereskedők számára pedig a minden korábbinál gyorsabb és kiélezettebb versenyből fakadnak újszerű árazási kihívások.

Ráadásul, akár virtuális az eladótér, akár hagyományos, néhány máig érvényes szempontot nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Az ad-hoc árazás visszaüt. Aki hosszú távon akar egy üzletben maradni, figyelembe kell vegye termékei vagy szolgáltatásai árainak stratégiai és taktikai hatásait is. Minden korábbinál összetettebbek lettek az árlistáktól eltérő árazások: hitelek, engedmények, visszatérítések, kuponok, mennyiségi kedvezmények, csomagár-képzés, nyereményakciók – és még sorolhatnánk.

Ám mindez nem megy zökkenőmentesen sem a virtuális sem a valóságos térben. És az online világ mindkét esetben gyorsan széles körben teszi láthatóvá a hibákat. Egy-egy látványos árazási baki futótűzként gyűjti be a lájkokat, megosztásokat és kommenteket a közösségi térben, és ennek bizony az adott márkára, forgalmazóra nézve imázs rontó hatása van.

Vicces, amikor kivételes lehetőségként 525 helyett mindössze 619 Ft-ért juthatunk akciósan egy termékhez, kevésbé vicces, de gyakorlatilag minden áruház pocain rendszeresen előforduló baki, hogy az egységre vetített ár magasabb a nagyobb kiszerelés árcímkéjén, mint a kisebben, vagy a tömbben értékesített termék árcéduláján, mint a szeleteltén… Mondhatnánk, hogy ez apróság, de ezzel lemondanánk a P, mint Price bizonyítottan hatékony döntésbefolyásoló erejéről. Az elírt akcióval kihelyezett termékkosárból nem fogy az áru, a fordítva árazott termékből kevesebbet vásárolnak, illetve nagyobb egységnyi ráfordítás kíséri az eladásokat. A nap végén összeszorozva a számokat, már nem valószínű, hogy apróságnak érezzük a bakit.

Az árképzés esetében sem az új publikációk és elméletek gyártása visz közelebb az eredményesebb marketinghez, hanem ha alkalmazzuk – és szükség esetén frissítjük – a jól bevált módszereket. És láss csodát: a P, mint Price is működni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük